در یک مطالعه همگروهی آینده نگر، ارتباط بین 14 فاکتور خطر قابل تعدیل، با مرگ و میر کلی و همچنین بیماریهای قلبی عروقی بررسی شده است. در این مطالعه، در فاصله سالهای 2005 تا 2016، 155722 شرکت کننده بدون سابقه قبلی بیماریهای قلبی عروقی از 21 کشور (با درآمد بالا ، متوسط و یا کم ) پیگیری شده اند. حدود 11% از پردرآمدها، 65% از کشورهای با درآمد متوسط و 23 % از کشورهای کم درآمد بوده اند.
✅ به صورت کلی، 70% از مرگ و میرها و بیماریهای قلبی و عروقی در کل افراد شرکت کننده مربوط به فاکتورهای خطر قابل تعدیل بوده اند
✅ فاکتورهای متابولیک، (مثل پرفشاری خون یا وجود سابقه آن، دیابت یا سابقه آن، چاقی و چربی خون بالا) مهمترین فاکتور خطر بیماریهای قلبی و عروقی بوده اند. که در این خانواده پر فشاری خون مهمترین عامل بوده است. آلودگی هوای محیط 13% در بیماریهای قلبی و عروقی موثر بوده است.
✅ فاکتورهای خطر رفتاری (مثل مصرف سیگار، مصرف الکل، کیفیت تغذیه، فعالیت بدنی، میزان دریافت نمک یا سدیم) مهمترین فاکتور خطر مرگ و میر کلی بوده اند.
✅ مهمترین فاکتور خطر در مرگ و میر کلی به صورت منفرد از یک خانواده، سطح تحصیلات پایین از خانوادهی فاکتورهای خطر اقتصادی و اجتماعی بوده است.
✅ بیشتر موارد بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میر را میتوان با گروه کوچکی از عوامل خطر قابل تغییر مرتبط دانست.
✅ ایران در این مطالعه در گروه کشورهای با درآمد متوسط قرار دارد. در این مطالعه از ایران پروفسور رویا کلیشادی مشارکت داشته اند.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)32008-2